Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Fremtiden i Web-design og Vigtigheden af at Kunne Kode i Hånden

Fremtiden inden for web-design bliver uden nonsens og overflødig viden.

Redigeret: 2015-05-10 08:29

HTML living stadard logo anden orange udgave.

Mange tror fejlagtigt, at det er svært at kode i HTML i hånden, eller at bruge tekst-baserede editorer til at kode hjemmesider med. Det er imidlertid ikke tilfældet, og hvis man griber det fornuftigt an, så kan man faktisk lære grundlæggende principper på 1-2 timer. Men HTML er faktisk kun ”skellettet” til et rigtigt layout. Forskellige fremvisere (hovedsaligt kaldet browsere), har en næsten ens standard-visning af disse ”skelletter” – her omtalt som HTML sider. Hvis vi ønsker at ændre på visningen af vores HTML sider, så skal vi bruge et andet web sprog, som bliver kaldt CSS.

Det lyder måske helt vanvittigt. Der sidder mennesker med ”høje” uddannelser, som har svært ved at lave web layouts. Men vi bør her huske på, at der er tale om en relativ ny teknologi. Standarden for hvordan vi bruger den, er stadig under udvikling, og der har ikke været så lidt overflødige praksis, som nu er blevet ændret betydeligt eller droppet helt.

I dag er det ganske nemt, at lære både HTML og CSS. Men det vil selvfølgelig kun gøre det hele nemmere, hvis man kan engelsk, da mange af ”koderne” har engelske navne, som stort set forklare sig selv. Det er således ikke nødvendigt, at forklare hver enkelt egenskab eller ”kode”, da dens effekt ofte vil helt logisk.

Fordelene ved at lære HTML og CSS

I dag findes der mange grafiske værktøjer, som erstatter behovet for, at kunne kode HTML og CSS i hånden, og mange vil derfor føle sig fristet til, bare at bruge WYSIWYG, da det umiddelbart virker nemmere.

De fleste CMS systemer har en grafisk editor (WYSIWYG), som tillader brugere at skrive rent, uden kendskab til hverken HTML eller CSS. Det fungere fint for almindelige brugere. Men vi skal huske på, at værktøjerne bliver udviklet af nogen der sidder med en værdifuld specielviden. Interessen for at kunne kode i hånden, må dog hovedsaligt være tilstede for udviklere, eller folk der designer layouts til CMS systemer. Osv. Desværre er der eksempler på folk, der arbejder inden for web-design, som ikke kan kode CSS – hvilket må siges, at udgøre en meget stor del af faget, og derfor burde det selvfølgelig heller ikke kunne forekomme.

Det er derfor meget vigtigt, at en web designer kan bruge HTML og CSS. Hvis ikke en web designer kan bruge de grundlæggende web-sprog, så burde de ganske enkelt ikke kunne kalde sig web designer.

En afgjort fordel ved at kunne kode i hånden, er at man undgår en masse "beskidt" kode, eller forkert brug af HTML elementer, og dårlig anvendelse af CSS egenskaber. Forkert anvendelse af HTML, kan eksempelvis have negativ indflydelse på en sides brugervenlighed og placering i søgemaskinerne.

Det grundlæggende i web-design

Selvfølgelig kan der også være en masse grafisk arbejde i forskellige værktøjer, men den vigtigste del er faktisk selve kodningen af web layouts. Det er oftest her, du vil træffe de fleste design-næssige beslutninger, som vil komme til at præge brandingen af en virksomhed udadtil på internettet.

Helt fejlagtigt har uddannelser og kurser måske størst fokus på det grafiske, og en masse teoretisk viden, som de fleste alligevel aldrig kommer til at bruge i praksis. Og som oftest kan overholdes pr automatik, hvis man følger en bestemt fremgangsmåde i sine hjemmeside layouts.

Det grundlæggende inden for fremtidens web-design, vil selvfølgelig derfor være korrekt anvendelse af web-standarder. Der vil stadig være plads til enkelte med en dybere teoretisk vide, da de vil være med til at udvikle standarderne fremadrettet. Men jeg tror personligt ikke, at deres viden vil være særlig værdifuld, i en hverdags sammenhæng ude i en virksomhed.

Speciel viden eksistere ikke

I fremtiden vil der ikke være noget der hedder ”speciel viden”. Web-standarderne vil være tydelige at tolke, og allerede nu, giver det ikke mening at tale om en speciel-viden inden for eksempelvis mobile layouts, da man nemt kan tilpasse de fleste moderne hjemmesider, med relativt få linjer CSS kode.

Inden SEO (Search Engine Optimization), eller på dansk kendt som søgemaskineoptimering, har der også længe været såkaldte eksperter, som har forsøgt at sælge en ”speciel viden”, som realt ikke er særlig speciel.

Koder man i henhold til standarderne, burde man ikke have behov for, at gøre alt muligt andet ved siden af. Den eneste speciel viden inden for søgemaskine optimering, kan egentlig koges ned til relativt få punkter, som af og til så ændre sig lidt.