Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Karaktersæt Vejledning

En kort Indledning til Karaktersæt

Oprettet: 2011-05-04 08:11

Noget som er vigtigt for at en hjemmeside bliver vist rigtigt, er at man angiver hvilket Karaktersæt som siden er kodet i.

Det anbefales i dag at man bruger UTF-8, blandt andet for at understøtte speciel-tegn på ens side.

Statiske sider

Når du koder statiske HTML sider, skal du helst sikre dig at din server sender den korrekte header. Du bør dog stadig sikre dig at din server ikke fortæller siden er skrevet i iso-8859-1, når den i virkeligheden er skrevet i UTF8.

For at gemme dine filer i UTF8, kan du bruge et program som Notepad++, hvor man nemt kan angive karaktersæt i "Encoding" menuen.

Dynamiske sider

Bruger du php, asp, eller anden server-side teknologi, bør du både gemme din kilde-kode i UTF8, og sikre dig at dine scripts sender det rigtige header. I PHP vil det være:

header('Content-type: text/html; charset=UTF-8');

Headers skal sendes før du begynder at sende en fils indhold til browseren, uanset om det er en billede fil, eller om det er en HTML fil.

Server konfiguration

Det er også vigtigt at du har indstillet dine servere rigtigt. MySQL skal for eksempel indstilles ordenligt, for at du kan bruge blandt andet søgefunktioner.

MySQL har en konfigurations-fil, hvor den gør det muligt at ændre standard indstillinger for karaktersæt. Hvis man ikke gør det, så skal det manuelt gøres hver gang man opretter en tabel.

Browsere og bruger Indput

Normalt vil en browser rette sig efter det karaktersæt som den bliver informeret om at bruge i en header. Det gælder både når den skal vise siden, og når en bruger sender data via en HTML-form.