Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Investering af SU-lån, god eller dårlig ide?

Er det en god eller dårlig ide at investere sit su-lån i aktier?

Redigeret: 2015-05-31 03:57

Vælger du at investere dit SU-lån, så skal du være opmærksom på at du kan, i værste fald, miste det hele.

Selvom risikoen for at miste det hele, normalt er meget lille, så kan firmaer pludselig gå fallit, eller der kan opdages svindel i en virksomhed. I den slags tilfælde kan man nemt miste mange penge som investor!

Hvis du vælger at investere, så skal du også være opmærksom på svingene kurser. En aktie kan godt ryge langt ned i en længere periode, men ofte vil den også stige igen.

Generelt, hvis du stoler på et firma, så burde der normalt ikke grund til panik - folk der køber og sælger uden at vide noget om firmaerne, kan løbe en forhøjet risiko.

Er det en dårlig idé at investere for lånte penge?

Ofte køber folk ting for deres lånte penge, som vil give direkte underskud – så normalt må det kunne siges, at være en bedre idé at investere pengene, end at købe alle mulige ting. Men man kunne måske argumentere for, at det er en dårlig idé, at investere lånte penge, som man ikke – nemt – kan betale tilbage, i tilfælde af at man skulle miste dem.

Man bør have en forventning om et afkast der overgår renten på lånet, før det kan betale sig at investere. Ofte er det ikke tilfældet, og normalt kan du ikke vide om din investering vil give et tilfredsstillende afkast.

Renten på SU-lån er derimod meget lav, og tilbagebetaling er relativ overskuelig. Den slags elementer bør man også tage med i sine overvejelser.

En idé er generelt kun dårlig, så længe den er tilstrækkelig håbløs. Ude i verden vil man ofte, være nødsaget til at skulle låne penge for at kunne købe. Om du køber bil, hus eller aktier for pengene, kan vel være ligemeget – så længe investeringen har et formål, og ikke bare er til fornøjelser.

Renten på SU-lån

Som nævnt tidligere, så bør du klart se på renten af SU-lånet. Da denne artikel blev skrevet, var renten på 4 procent imens du studerede, og 1 procent efter endt studie – hvilket var lavere end et lån i banken.

Med en rente på kun 4 procent, så er det pludselig meget fristende at investere pengene. Hvis du er hjemmeboende, kunne du sagtens forsvare at tage et SU-lån, og enten investere pengene, eller sætte dem til side på en opsparing. Det er dog vigtigt du ikke bruger pengene, og det i sig selv kan måske være en sund øvelse.

Du vil sandsynligvis få brug for penge senere, og der vil SU-lånet være et billigt alternativ til et banklån, så derfor kan det også være en udmærket idé at sætte pengene til side på en bankkonto.

Hvis du beslutter at investere

SU-lånet er ikke særligt praktisk når det kommer til investeringer. Du kan få øje på en attraktiv aktie, og stå uden nok penge på kontoen, til at det kan betale sig at investere. Det skyldes selvfølgelig det lille afkast du kan forvente, over kortere tid, men også den kurtage du betaler for at købe aktier.

Kurtage er et fast lille gebyr man betaler for at købe aktier, og det har den virkning, at det sjældent kan betale sig, at købe små mængder af aktier – med mindre det er en meget dyr aktie.

SU-lånet bliver normalt udbetalt på månedlig basis, hvilket betyder du får ca 3.000 kr om måneden. Det kan derfor godt betale sig, at vente 1-3 måneder før du køber aktier for pengene. Derved undgår du at betale meget i kurtage, og samtidig undgår du at pengene står på en konto og "samler støv" uden at arbejde.