Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Hvor meget protein om dagen

Når man træner har kroppen brug for en større mængde protein end ellers.

Redigeret: 2015-11-23 23:54

Det er lidt dumt at sætte et præcist tal på, hvor meget protein man har brug for når man træner. Men det siges meget populært at man har brug for ca 1,5 til 2 gram protein per kilo kropsvægt.

Der er en grænse for hvor meget muskelmasse man kan tage på, og derved også en grænse for hvor meget protein og kulhydrater, kroppen har brug for. Men der er mange variabler som kan have indflydelse på den grænse, og på hvordan kroppen ellers bruger den mad du spiser. Selvom du vejer 80kg, så betyder det nødvendigvis ikke, at du har brug for 160g protein.

Protein i Fødevare

Hvis du vil have din protein fra den mad du spiser, uden at anvende proteinpulver, så bør du næsten inkludere mere kød i din kost. Når du er fysisk aktiv, så betyder det ikke så meget at du indtager lidt ekstra fedt, så du behøver nødvendigvis ikke som udgangspunkt at gå efter fedt-fattigt kød – men det kan blive nødvendigt hvis størst delen af dit protein kommer fra kød, for at bevare et muskuløst udsende.

Det anbefales at du eksperimentere med kosten – det vil give dig en personlig erfaring og fornemmelse som kan være nyttig for at nå dine træningsmæssige mål. Det skal siges, det kan være en fordel at variere kosten, sådan at du ikke henter alle dine proteiner fra ét sted – det vil også give kroppen andre vigtige ting og arbejde med.

Hvor meget protein om dagen

Nedenfor ses en tabel over hvor meget protein du ca har brug for, hvis du er veltrænet, og styrketræner meget - vi tager udgangspunkt i de 2 gram protein nævnt tidligere.

Din KropsvægtProtein om dagen
90180g
85170g
80160g
75150g
70140g

For dem som ikke træner så meget styrketræning, vil det nok være mere passende at tage udgangspunkt i de 1,5 gram Protein.

Din KropsvægtProtein om dagen
90135g
85127,5g
80120g
75112,5g
70105g

Protein behov

Generelt har begyndere ikke brug for ekstra protein, de vil allerede få nok igennem kosten. Så pas på du ikke kommer til at overspise, eller bruge en masse penge på Proteinpulver - og undgå at spilde penge på protein bars, pulver er meget billigere end alt deres skidt!

Proteinpulver

Begyndere skal være særligt opmærksomme på, ikke at spilde en masse penge på protein tilskud, weight-gainers - og hvad der ellers sælges i butikkerne. Som begynder er det som udgangspunkt overhovedet ikke nødvendigt at tænke på de ting, med mindre man ligefrem lider af spiseforstyrrelser.

Selv for folk som har trænet i årevis, behøver det ikke at være en fordel at bruge proteinpulver. Det eneste tidspunkt det kan være en fordel, er når du kan spare penge ved at købe protein pulver - eller hvis du vil styre dit indtag mere præcist, eksempelvis for at tabe dig.