Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Er betalingsmure en god eller dårlig ide?

I denne artikel forsøger vi at belyse nogle af problemerne forbundet med betalingsmure.

Redigeret: 2015-05-23 04:07

Mange online aviser har i dag indført en såkaldt betalingsmur, herunder eksempelvis politiken.dk og kristeligt-dagblad.dk, men er moddellen nu også anbefalelsesværdig?

I denne artikel vil nogle af de problemer, som man bør være opmærksom på omkring betalingsmurene, blive nærmere belyst.

Potentielle problemer hos søgemaskinerne

Hvis betalingsmuren fårsager, at man kun kan læse et bestemt antal artikler, for derefter at blive mødt af en betalingsmur, så er det potentielt et problem i forhold til søgemaskinerne, da det i givet fald vil betyde, at adgang til indhold på avisen, vil være begrænset for brugerne.

Ifl. Søgemaskinen Googles retningslinjer, må sider ikke skjule eller blokere deres indhold, dvs. Vise en side til søgemaskinerne, imens de viser en anden version til deres besøgende. Det betegnes som cloaking, og ved at gøre det, risikere man altså at blive straffet af søgemaskinerne.

Hvis man derimod vælger at vise den samme side til både besøgende og søgemaskiner, eksempelvis i form af en forkortet version af den fulde artikel, så risikere man stadig at miste autoritet i søgemaskinen, fordi ens indhold er i farezonen for at blive ensformet og kort.

Her er det vigtigt at aviserne sørge for, at en tilpas del af indholdet på deres hjemmesider er tilgængeligt, i sådan lidt groft stillet op vil det kræve omkring 300-600 ord for at gøre søgemaskinerne glade. Det kan ellers blive problem, fordi man vil gå glip af de gode placeringer i søgemaskinerne, og dermed potentielle besøgende.

Har aviserne fulgt med tiden?

Mange mener måske læserbrevsdebat spiller en vigtig rolle, men det er tvært imod et eksempel på et område, som er blevet erstattet af sociale medier, YouTube og personlige blogs på internettet.

Hvis vi ser på relevans og vigtighed af de enkelte nyheder, så er der faktisk også en meget stor del, som aldrig burde have været bragt, og som, i mange tilfælde, kun har underholdningsværdi for læserne.

En anden ting man kunne tage fat på, er avisernes anvendelse og fordeling af deres ressourcer – her vil der også utvivlsomt kunne hentes noget hjem.

Men når det så er sagt, så kommer vi heller ikke uden om, at aviserne også må tjene penge på en måde – dog vil betalingsmure nok ikke være en holdbar løsning i længden.