Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Aktier? Investerings tips til begyndere

Lidt investerings tips til begyndere, som overvejer at investere i aktier.

Redigeret: 2015-02-11 16:02

Som ny i investerings verdenen, er der nogle gode tips til, hvordan du kan få mere ud af dine investeringer.

Der er mange som mener det først kan betale sig at investere, når du har en lille formue. Igen er der også nogen der mener, at man ikke bør investere lånte penge – dog har folk ofte ingen problemer med at købe hus eller bil for lånte penge, hvorimod en investering ofte vil være mere forsvarlig.

Undgå at småkøbe aktier

Hvis det er fordi du ikke har råd til mere, så sæt istedet pengene til side på en opsparing, og vent med at købe aktier indtil du vurdere, at du kan tjene på købet. Det kan du nemt gøre, ved eksempelvis blot at overføre pengene til dit aktiedepot – hvis du har et sådant.

Begrundelsen er gebyrer og kurtage, som æder afkast på småkøb op, og derved gør det vanskeligt at opnå fortjeneste på sine aktier.

Småkøb af aktier er svært at definere, men typisk kan man sagtens investere nogle få tusinde kroner, og stadig opleve en god fortjeneste. Dog vil du nok få en bedre oplevelse, hvis du venter indtil du har 10-20 tusinde at investere – nu er det bare generelt set, og ikke tiltænkt at være "magiske" beløb for hvornår det kan betale sig at investere.

Overvejelse af de enkelte aktier, undgå panik

Det er svært at vurdere om en aktie vil stige eller falde, men ret ofte vil de falde, for igen at stige senere. Derfor er det vigtigt at man som investor undgår panik-salg af sine aktier, fordi man derved kan komme til at miste mange penge. Ofte fil aktien stige igen, hvis man udviser lidt tålmodighed.

Andre gange kan der selvfølgelig være en velovervejet god grund til at sælge, men begynder-panik er noget vi skal undgå, og det er nok noget de fleste har oplevet i starten.

Det er en god idé at overveje de enkelte firmaer, og prøve at tænke sig til hvordan det vil gå dem i fremtiden.

Nogle firmaer betaler en såkaldt dividend af deres overskud, typisk er det 1-3 gange om året, hvilket kan være meget attraktiv at se på som investor.

Investering af lånte penge

Det er nok et af de sværeste spørgsmål for mange, samtidig med at det også kan være en stor fristelse, for folk som egentlig ikke har råd til det.

Risikoen er nok, for de fleste, ikke værd at løbe. Men samtidig kunne man godt forstille sig, at nogle investorer, blot står og mangler penge her-og-nu, og egentlig har værdien for lånet placeret i deres aktier. I et sådan tilfælde kunne de muligvis hurtigt betale lånet tilbage, ved at sælge deres aktier, og derved løber de selvfølgelig ikke samme risiko.

Der er mange variabler som skal overvejes, men når så risiko udfyldte variabler er opvejet, bliver det pludselig en attraktiv mulighed.

Mange vil helt undgå at investere lånte penge, men sjovt nok vil de gerne låne penge til en bil eller et hus, som i nogle tilfælde kan være en dårligere investering.