Ved at bruge denne side acceptere du samtidig Brugbarts og vores partneres brug af cookies.

Læs mere

Æ Ø og Å med UTF-8

Hvordan du får Æ Ø og Å med UTF-8, uden at skulle erstatte dem med speciel koder.

Redigeret: 2012-02-26 03:52

Mange web-designere tænker ikke så meget over det med karaktersæt, men det kan faktisk være vigtigt for at en database fungere ordenligt.

Det er flere steder blevet foreslået, at man erstatter Æ Ø og Å med speciel koder, men det er faktisk helt udnødvendigt hvis du bruger rigtig UTF-8. Det som kræves for at Æ Ø og Å vises rigtigt, er at de bliver skrevet i UTF-8 format.

UTF-8 format

Normalt vil det være nok, at du gemmer dine kilde-filer i UFT-8. En editor som Notepad++ er at foretrække, da den nemt kan konvertere eksisterende filer.

Du skal også sikre dig at din server fortæller browseren, at din side er kodet i UTF-8. Hvis den er kodet i UFT-8, og din server fortæller den er kodet i noget andet, så vil flere tegn muligvis blive erstattet af underlige symboler, eller også vil din side slet ikke fungere rigtigt.

Validering

En god måde at tjekke om det karaktersæt din server fortæller din side er kodet i, også er det rigtige, er ved at validere din side med w3cs HTML validerings værktøj.

Hvis ikke det er tilfældet, kan du prøve at konverterer dine filer til det ønskede karaktersæt, det kan gøres med editorer som notepad++.

phpMyAdmin og karaktersæt

Hvis du sommetider bruger phpMyAdmin, så skal du være opmærksom på en fejl, der gør phpMyAdmin ikke fremviser data fra din database i det rigtige karaktersæt.

phpMyAdmin kan også have problemer med at gemme i det rigtige karaktersæt, hvilket skaber en situation hvor data som er indsat via forms fra dine egne applicationer vises fint, men data indsat fra phpMyAdmin (Eksempelvis Æ Ø og Å), ikke vises ordenligt på dine sider.

Forsøger du så og validere dine sider, risikere du at støde på en fejl, der forklare din side indeholder karakterer som ikke høre til i det angivne karaktersæt. (Ofte UTF-8).

Løsningen

Langt det nemmeste vil være at ændre standard-indstillingerne for din MySQL server, sådan at den bruger UTF-8 til alt.